piatok 8. februára 2013

Najkrajší kút je moja rodná zem: Ako sa rozdeľuje rezerva predsedu vlády


Pred mesiacom som písal o tom, ako poslanecký klub SMERu funguje ako dobre zorganizovaný lénny systém. Jedným zo spôsobov ako tento systém z vrchu lubrikovať je rezerva predsedu vlády.

Robert Fico a Iveta Radičová mali v roku 2012 k dispozícií 1,6 mil €. Robert Fico z tejto rezervy minul 1,2 mil. €. Na rok 2013 bude mať predseda vlády k dispozícii 1,66 mil. €. Podľa §10 zákona 534/2004 o rozpočtových pravidlách verejnej správy o použití tejto rezervy rozhoduje jedine predseda vlády a má slúžiť "Na krytie nepredvídaných výdavkov nevyhnutných na zabezpečenie rozpočtového hospodárenia alebo na krytie zníženia rozpočtovaných príjmov" (no irony intended). Pozrime sa teda nato ako s prostriedkami predseda vlády naložil.

Nadstraníckosť?

Zo sumy približne 1,2 milóna, ktorú má R. Fico k dispozícii, išlo cca. 700-tisíc eur na projekty obcí, miest alebo samosprávnych krajov. Ak sa teda obávam toho, že premiér rozdeľuje spriazneným obciam, kde má svojich starostov a primátorov, môžem sa pozrieť na ich stranícku príslušnosť.

Rozdelenie rezervy premiéra samosprávu (celková suma 385 eur.) (1)




Obce pod kontrolou SMERu majú v rozdeľovaní prostriedkov navrch, ale nie zvlášť výrazne, pokiaľ si uvedomíme aj celkovú prevahu strany na komunálnej úrovni.  Rezerva však nie je len o podpore samosprávnych projektov. Z tohto balíka išli prostriedky aj na podporu renovácií cirkevných pamiatok a rôzne aktivity mimovládneho sektoru, či vzdelávacích inštitúcií. V niektorých z týchto prípadov vieme identifikovať spriaznenosť s vládnou stranou, napr.:

  • Podpora renovácie kostola v rodnej obci Andreja Kolesíka. Podobne renovácia v obci susednej.
  • Podpora Ústavu politických vied SAV, myšlienkovo blízkemu SMERu.
  • Podpora obce, kde má premiér chalupu.
  • Podpora Ekonomickej univerzity, ktorej rektor je konzultantom zboru poradcov predsedu vlády.
  • 300-tisícová dotácia pre dobrovoľný požiarnicky zbor, ktorého prezident kandidoval za SMER v komunálnych voľbách.
  • Kancelária prezidenta republiky.
Ak horeuvedené, im podobné projekty, klasifikujeme ako "vládne", tak obraz vyzerá mierne odlišne.

Rozdelenie rezervy premiéra - aj so započítaním "spriaznených" projektov (celková suma 762 tis. eur)


Aj takéto rozdelenie má svoje problémy. Je veľmi ťažké povedať, ktoré peniaze sú opozičné, ktoré vládne, keďže do pozadia komunálnej politky a sietí regionálnych priateľstiev vidí málokto. Rovnako je možno neférové vyčítať Ekonomickej univerzite, že jej rektor má exkluzívny prístup k presedovi vlády. Možno by tú dotáciu dostal aj tak. Nezabúdajme, že veľká časť prostriedkov, ktorú premiér prerozdeľuje a ešte nebola spomenutá, je indivudálna podpora ľudí v sociálnej núdzi.

Premiér na rodný kraj nezabudol

Všetko moje presvedčenie o férových úmysloch však rozbíja nasledujúca mapa. Na mape sú označené všetky príspevky, ktoré zo svojej rezervy premiér udelil. Až do očí bijúca je podpora rodného kraja. V okolí Topoľčian a hornej Nitry sa žiadateľom o podporu premiéra veľmi darilo. Podobne je na tom východ Slovenska, odkiaľ pochádza veľká časť poslaneckého klubu. Zaujímavé je, že napriek tomu, že preseda vlády je veľký fanúšik vyrovnávania regionálnych rozdielov, nie malá časť jeho rezervy skončila v hlavnom meste. A podobne ako v prípade samotného poslaneckého klubu ma prekvapuje takmer totálna ignorácia stredného Slovenska. (Mimochodom, rodnému kraju premiéra podobne pomáha aj SMERom ovládaná štátna firma SEPS).


Full-screen mapy tu

Rezerva predsedu vlády nie je najhorším plytvaním, aké túto krajinu postretlo. PPC či aktivačným politikám sa to nevyrovná. Tento systém však v sebe úplne stelesňuje všetko zlé, čo držanie moci SMERom so sebou obnáša. Balík verejných peňazí, ktoré šéf exekutívy a (kvalitne integrovanej vládnej strany) svojvoľne rozdeľuje, podľa toho ako sa mu práve zdá vhodné. Tento podporuje rodný kraj a spriaznené inštitúcie. Samozrejme, nerobím si ilúzie o tom, že ak by sme tam mali pravicovú vládu, tak by sme boli zrazu svedkami rozpočtovej zodpovednosti.

Ak by existovali nejaké abstraktné pravidlá dobrého rozpočtovania, tak rezerva ich všetky porušuje - je svojvoľná, založená na ľubovôli jednej osoby, nepredvídateľná a bez jasných kritérií rozdeľovania. Taký rozpočtový feudalizmus za verejné prostriedky.

Lénny politický marketing

Nejde tu len o rezervu predsedu vlády. Robert Fico vie veľmi dobre narábať s verejnými prostriedkami tak, aby ich využil v prospech marketingu svojej strany. Rezervu aj za svojho posledného vládnutia využíval na maximum. Jeho pet projectom bolo stavanie multifunkčných ihrísk, podľa veľmi podobného kľúča ako vidíme v tomto prípade. Výjazdové rokovania vlády sú nesystematickým rozdávaním alamužny (vláda naposledy v Čadci schvaľovala aj opravu toalety v miestnom domove soc. služieb) za účelom dobrej PR.  Vzhľadom na stav v akom sú verejné financie v kombinácii s absolútnou kontrolou, ktorú nad nimi má vládna strana, sa starostom ani nečudujem. Je to racionálna stratégia a zdá sa, že nikoho to zvlášť netrápi.





(1) Do tohto grafu nie je zahrnutý najväčší 300-tisícový príspevok pre Letanovce. Táto obec má strarostu z SDKÚ-DS,  no veľký záujem na schválení tejto dotácie mali napr. aj poslanci výboru pre ľudské práva. Príspevok bol pridelený tesne pred spustením rómskej reformy, celkovo svojím charakterom vytŕča z bežných dotácií obciam a tak s ním v grafe nepracujem.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára